Jaga artiklit sõbraga

tasuta veebinar

ChatGPT koolitus:
tulemused turunduses ja teeninduses

Vaata ChatGPT koolitust, kus õpid AI-rakendust oma töös kasutama. Kuidas ChatGPT aitab sisu kiiremini ja odavamalt luua ning vähendada turundus- ja teeninduskulusid, parandades samal ajal töö kvaliteeti? Kuidas tehisintellekt võib mõjutada peaga töötavate inimeste tulevikku? Vaata lähemalt...
 

Google Analytics seadistamine: Conversion ehk kasutaja tegevuste mõõtmine on Google Analyticsi kõige olulisem osa ja selle leiab alajaotusest nimega Conversions.

google analytics seadistamine goalid

Google Analytics 4 conversion (GA4) tehingu seadistamine

Panin kokku lühikese video, kuidas seadistada Google Analytics 4 conversion ehk kasutaja tegevus, mida klassikalises Analyticsis mõõdeti goal-idega. Goal ja conversion on Analyticsi kõige tähtsamad mõõdikud ja need tuleb kindlasti paika saada.

Selle artikli lõpust leiad põhjused, miks ma arvan, et kõige mõistlikum tehingu mõõtmise meetod on täname leht.

Mis siis, kui sa ei viitsi seda kõike ise teha?

Anna oma veebiarendajale GA4 tehingute mõõtmise lähteülesanne ja tulemuse kirjeldus. See on järgmine.

Palun seadistada GA4 conversions funktsioon nii, et see mõõdetaks järgmisi näitajaid:

  • Päringuvorm
  • E-poe tellimus
  • Ja muud asjad, mis sul on vaja GAs kokku mõõta

Päringuvormi puhul mõõdame conversioni toimumist. Tükkide arvu

E-poe puhul mõõdame tehingute toimumist, GA4 peab salvestama ka tehingute sisuks olevad tooted ja hinnad. Sisuliselt lähevad arvel olevad read GA4 raportitesse.

Kontroll

Töö on valmis siis, kui kõik loetletud tegevused on conversionitena seadistatud, testitud ja GA4 raportites näha. Näiteks:

  • Google Analyticsi raportites on korrektselt näha testiks tehtud päringute toimumine ja nende arv
  • Google Analyticsi raportites on korrektselt näha testiks tehtud ostude arve, tehingute andmed, tooted ja summad.

Nüüd on sinu ülesandeks kontrollid seda, “töö on valmis” osa. Seni, kuni GA4 ei ole korrektselt salvestanud testtegevuste andmeid on töö pooleli. Ülejäänu pole meie asi. Tööülesanne ei ole asjade tegemine. Tööülesanne on tulemuse saavutamine!

PS. On töid, mille puhul võib kokku leppida, et tööülesanne on anda oma parim, aga GA4 seadistamine ei kuulu nende hulka.

Klassikalise Google Analytics goali seadistamine

See on koht, kus analüütika loeb kokku need tegevused, mida sa oma veebilehe külastajatelt ootad. Soovitud kasutaja tegevusi nimetatakse Google Analyticsis Goalideks. Need tegevused võivad olla väga erinevad, alustades uudiskirjaga liitumisest ja kontaktivormi täitmisest kuni reaalse tehingu sooritamiseni ning raha maksmiseni.

Kui sa oled pärsi alguses oma Google Analyticsiga, siis veendu, et saa alustad konto loomisega õigesti.

Juhul kui sa ei ole Goale seadistanud, siis näed Conversions raporti ülevaate lehel järgmist pilti. Kui sa ei mõõda kasutaja tegevusi oma veebilehel, siis jääb sul enamus väärtusest Google Analyticsi kasutamisel saamata.

Kui sul on Goalid seadistamata, siis sa kasutad Google Analyticsit valesti!

google analytics goalide seadistamine

Esmalt mõned näited sellest, mida saad oma veebilehel kokku lugeda nii, et sellel ka äritulemustega mingi seos oleks. Siin on oluline mõõta neid lehti, millel külastaja maandub pärast antud tegevuse tegemist.

Müük – tehing e-poes või veebikeskkonnas. Mõõdame kokku seda kohta, kuhu kasutaja maandub pärast raha maksmist.

Päring, kontaktivorm – enamus ettevõtteid ei tee tehinguid veebis ja seega on vaja kokku lugeda müügikontakte (inglise keeles lead). Jälgi kindlasti ka seda kui palju nendest kontaktidest lõpuks müügina realiseeruvad.

Uudiskirjaga liitumine – mõnedele ettevõtetele (näiteks reisifirmad) on uudiskiri üks olulisemaid müügikanaleid ja iga listi liitunud kasutaja on väärt mingi konkreetse väärtuse.

Tegevused sisu tarbimisel – kui sa tegeled sisuturundusega või oled uudisteportaal, siis on sinu jaoks oluline toodetava sisu levipotentsiaal. Selleks saad Google Analyticsi abil mõõta kokku sotsiaalmeedia jagamisi, artiklite lugemis protsenti, videote käivitamist ja muud taolist, mis aitab mõista loodud sisu efektiivsust ärieesmärkide saavutamisel.

Siit videost saad teada, kuidas oma veebilehel tehinguid mõõtma hakata.

Juhul kui sul on juba mõned Goalid seadistatud, siis pääsed neid haldama läbi Admin menüü.

google analyticsi goalid admin

Mõlemat teed pidi jõuad Goalide lehele, millel näed olemasolevaid Goale ja võid soovi korral uusi Goale seadistada.

google analyticsi goali loomine

Oma esimese Goali seadistamiseks vajuta +NEW GOAL nuppu. Pärast nupu vajutamist avaneb sulle leht, millel saad panna oma Goalile nime ja valida selle tüübi. Segaduste vältimiseks pane alati nimi, mis kirjeldab mõõdetavat tegevust. Näites olen valinud Goaliks päringu esitamise. See on on kõige sagedamini ette tulevaid tegevusi, mida veebilehe külastajalt oodatakse.

Goali tüübina soovitan alati kasutada Destination, aga see oleneb sinu veebilehe seadetest. Destination tähendab seda, et kasutaja viiakse pärast tegevuse sooritamist täname-lehele. Oluline on see, et täname leht oleks unikaalse aadressiga, mida saame Goali seadistades kasutada. Näiteks suunatakse kasutaja pärast päringu esitamist lehele, mille aadressiks on www.minufirma.ee/taname.html.

Pro tip: Kirjelda oma Goalid ka Facebooki Pixeli jaoks. Destination goal on ka selleks hea, et siis ei pea Facebooki Pixeli jaoks tegema eraldi goaliga seotud sündmust, vaid võib samuti kirjeldada ainult aadressi, mida Facebook peaks tulemuseks lugema.

Täname leht peaks täitma järgmisi tingimusi:

  • Sellele ei pääse ligi läbi menüü navigeerides;
  • Leht ei ole nähtav otsingumootoritele (kasutada lehe koodis märgistust noindex ja nofollow).

Iga täname lehele jõudnud kasutaja loetakse tegevuse sooritanuks. Sellepärast me ei taha, et lehele oleks võimalik jõuda läbi menüüde navigeerides, ilma tehingut sooritamata. Otsingumootorite välistamine tagab selle, et külastajad ei jõua Googlest otse täname lehele.

Loe postituse lõpust ka kindlasti seda, mis täname leht on turunduses väga tähtis.

Kui valikud tehtud vajuta nuppu Continue.

google analytics goal esimene samm

Järgmises sammus saad seadistada erinevad Goali parameetrid. Kõige olulisem neist on Destination. Sellele väljale sisesta täname-lehe aadress ilma domeeninimeta. Jäta välja ees olevaks valikuks Equal to. Kui su täname leht on aadressil www.minufirma.ee/taname.html, siis sisesta /taname.html vajuta Create Goal nuppu.

google analytics goal parameetrid

Hurraa!!! Sinu esimene Goal on valmis! Kui su veebis on seda tegevust juba tehtud, siis “Verfy this Goal” näitab sulle, kui suur on olnud loodud Goali tehingute protsent viimase seitsme päeva jooksul.

Selle sammuga on enamus turundajate esmased vajadused rahuldatud. Võid järgneva vahele jätta ja minna otse järgmise peatüki juurde: Kasutamine Google Analyticsis.

Kui tahad aga detailsemalt seadistada või Goalide tööle panemisega tekkis probleeme, siis loe siit edasi.

Tähelepanelik lugeja märkas, et Goali parameetrites on võimalik ka peensustesse minna. Need ei ole kohustuslikud väljad. Esimese asjana on võimalik seadistada kasutaja tegevuse rahaline väärtus. Kui sa tead, et keskmiselt toob üks päring sulle sisse 100 eurot, siis võid panna Value sektsiooni On asendisse ja sisestada tekkivale väljale sobiva summa.

Teise seadena on võimalik Goali puhul panna paika sammud, mis viivad tehingu sooritamiseni. Seda saad kasutada siis, kui kasutaja peab tegevuse käigus läbima mitu sammu. Näiteks ostu vormistamisel e-poes võivad olla järgmised sammud: Ostukorv, Andmete sisestamine, Panga valik, pärast mida laetakse täname leht.

Sammude seadistamisel on sul hiljem võimalik jälgida, milline samm paneb kasutajaid tehingut katkestama. Nii on võimalik tuvastada katkiseid ostuprotsesse ja leida muid elemente, mis ei lase külastajal tegevust lõpetada.

Google Analytics seadistamine: võimalikud probleemid

Probleem: Igal täname leht on erineva aadressiga

Lahendus: Kui täname lehel on aga mingi unikaalne tekstijupp, mis seda teistest lehtedest eristab, siis käitu järgmiselt. Leia täname lehe unikaalne tekstilõik. Näiteks, kui su täname lehe aadressid näevad välja nii:

/tellimine/aitah/?id=3464&success=true&type=campaign&order=11218
/tellimine/aitah/?id=6722&success=true&type=campaign&order=23894
/tellimine/aitah/?id=4222&success=true&type=campaign&order=23895
/tellimine/aitah/?id=7135&success=true&type=packages&order=96774

Siis on neil kõigil ühiseks nimetajaks tekstilõik success=true. Kasuta seda unikaalset tekstilõiku täname-lehtede eristamiseks Goali loomisel. Vali Destination välja ees olev rippmenüüst Regular expression ja sisesta väljale oma unikaalne tekstijupp.

google analytics goal regex

Vajuta Create või Save Goal nuppu ja kõik töötab nagu esimesena kirjeldatud Destination Goal. Kui kõigi täname-lehtede aadressid on täiesti erinevad, siis vaata järgmise probleemi lahendust ja rakenda Event Goali.

Probleem: Täname-lehel ei ole oma aadressi

Nii võib juhtuda siis, kui pärast vormi täitmist laetava lehe aadress on sama, mis vormiga lehe aadress. Samuti kasutatakse vormide saatmisel tihti seda, et kasutajale kuvatakse hüpikaken, millel ei olegi aadressi.

Lahendus 1: Selle probleemi lahendamiseks on vaja arendaja abi. Parim lahendus on muuta süsteemi nii, et pärast vormide täitmist kuvatakse alati selgelt eristuv täname-leht. Pärast seda saab Goalid seadistada juba nii, nagu eelnevalt kirjeldatud Destination Goali seadistamisel.

Lahendus 2: Juhul, kui süsteemi kohandamine ei ole arenduskulude tõttu mõistlik, võib valida Goali tüübiks Event ja teha muudatused vormi koodis, mis saadab päringu sinu meilile või andmebaasi. Eventide seadistamise tehnilise info leiad siit Event Tracking: Setting Up Event Tracking. Kui sa ise koodiga sinapeal ei ole, siis saada see viide oma arendajale.

Pärast seda, kui sündmuste jälgimine on arendaja poolt tööle rakendatud, saad hakata mõõtma Event tüüpi Goale Google Analyticsis. Esmalt vali teises sammus Goali tüübiks Event ja vajuta Next step.

google analytics goal event seaded

Nüüd seadista Eventi parameetrid vastavalt sellele, kuidas olete need koos arendajaga rakendanud. Praeguses näites kasutame järgmisi väärtusi:

  • Category – nimetame Eventi kategooriaks Päringud, et eristada neid teistest Eventidest nagu näiteks failide alla laadimine või video pleieri käivitamine.
  • Action – Eventi tegevuseks on Vormi täitmine
  • Label – kuna tegemist on kontaktivormiga paneme sildiks Kontaktivorm
  • Value – väärtus, mis on seotud Eventi toimumisega (selle võib täitmata jätta).

google analytics goal event

Sellega on Event Goal seadistatud.

Kui sa pead e-poodi, siis on oluline seadistada ka Google Analytics E-commerce tracker.

Google vahendite seadistamine vähem kui 40min

Arendaja küsib tihti 100 kuni 200 eurot selle eest, et Google vahendid saaks seadistatud. Vaata siit, kuidas kõik asjad ise TASUTA ära teha. Olen vähem kui 40 minuti sisse pakkinud tonni teadmisi. Google Analytics 4, Google Analytics Universal, Google Search Console ja Google Tag Manageri kontode loomine ning seadistamine. Vaata lähemalt siit...
 

Kontroll

Kui sa oled oma Goalid seadistanud, siis mine tee kindlasti seadistatud Goali mõõtvad tegevused oma kodulehel läbi ja vaata analüütikast, kas Goalid salvestatakse ja kuvatakse Google Analyticsis korrektselt. Goalide ülevaate leiad peamenüüst Conversions > Goals > Overview.

google analytic conversion raport goalid

Kuna sellesse raportisse jõuavad andmed väikese viivitusega, siis saad vaadtata, kas Goal töötab või mitte Real-Time raportist. Tee Real-Time raport ühes aknas lahti lahti, mine teises oma lehele ja tee Goaliga mõõdetav tegevus.

google analytic conversion raport goalid real-time

Goalide Kasutamine Google Analyticsis

Pärast seda kui Goal on seadistatud saab hakata Google Analyticsis jälgima tehingute arvu ja tehingute protsenti külastajate seas. Kõige olulisem on aga see, et iga Analyticsi raportit saab pärast Goalide seadistamist vaadata tehingute sooritamise seisukohast:

Millised kanalid toovad tehinguid ja raha?

google analytic goalid raportites

Millised reklaamid, bännerid ja muud ostetud turunduskanalid töötavad?

google-analytics-what-works

Millised veebilehe osad panevad kasutaja tegutsema?

google-analytics-pages-that-work

Kas uudiskirja saajad sooritavad tehinguid rohkem või vähem kui muud külastajad?

google-analytics-email-tracking

Need küsimused saavad vastuse alles siis, kui oled oma lehel Goalid seadistanud. Vaata ka, kuidas saad kindlustada, et kõik kampaaniad, meilid ja bännerid saavad täpselt mõõdetud: Google Analytics: kampaanialinkide märgistamise õpetus.

Miks kasutada täname lehti?

Umbes pooltel juhtudel, kui ma ütlen turundajale, et tuleb teha täname leht, siis tuleb kuskilt mingi mõte, et täname leht ei ole vajalik. Tihti viidatakse sellele, et vormi saatmise saab evendiga ära mõõta ja see on millegi pärast palju parem lahendus.

Ei ole! Eeldan, et tahad internetis rohkem müüa.

Täname leht on turunduses suure väärtusega!

Täname leht on üks kõige mõjusamaid kohti sinu veebikeskkonnas. Täname lehele jõuab inimene siis, kui ta on just sulle ühe suure „jah“-i öelnud. Täitis päringuvormi või lausa sooritas ostu.

Ta on sinu paadis. Nüüd on hea aeg temalt natuke panustamist lisaks küsida. Mõned näited:

  • Liitu ka meie uudiskirjaga
  • Hakka meie jälgijaks Facebookis
  • Vaata ka neid tooteid

taname lehed goal

Täname leht tuleks kindlasti märkida Googlele peidetuds. Kasuta Yoast SEO lehe seadetes noindex ja nofollow.

Spämmi vastane

Kuna vormi täitmisel võiks potentsiaalsele kliendile ka kinnituse meilile saata, siis täname lehel saad suunata täitjat seda meili ka spämmikastist otsima. Nii saad kindel olla, et su täname meil jõudis kohale ja kui inimene selle spämmis mitte-spämmiks märgib, võib see aidata ka su teiste meilide vähem spämmiks tembeldamise vastu.

PS Ka täname e.kiri ei ole lihtsalt „Täname, võtame ühendust“ kiri, vaid põhjalikult läbimõeldud sõnum, koos suunistega meili saajale, mida ta tegema peab ja mis juhtuma hakkab. Ootuste majandamine.

Lihtne seadistada

Kas sa oskad seadistada eventi oma vormi nupu vajutuse mõistmiseks? Saad hakkama? Vägev värk! See ei tähenda, et sa peaksid minema viskama väärtuse, mille saad täname-lehtede kasutamisega.

Kõigile neile, aga kes ei oska GA evente seadistada on, täname leht kõige lihtsam ja turunduslikult ka tulusam viis kasutaja tegevuste mõõtmiseks lehel.

Kui sa muidugi tahad iga Goali seadistamisel arendajaga vestelda ning sind ei huvita maksimumi saamine turundusest, siis võid eventidega jätkata.

Vormide tegemise pluginad

Peaaegu kõik vormide tegemise pluginad võimaldavad sul oma tasuta versioonides suunata vormi täitnud kasutaja täname-lehele. Suureks erinejaks on ContactForm7, millel puudub võimalus täname lehele suunata, sest selle  arendaja on turunduspuudega.

Enamasti ei tehta täname-lehti kolmel põhjusel:

  • Ei teata, et neid vaja on. See põhjus peaks nüüd likvideeritud olema
  • Ei viitsita teha, või ei ole aega teha.
  • Ei oska teha. Enamus sisuhaldustarkvarade vormi pluginatel on täname-lehele suunamise tegemine sama lihtne kui täname-sõnumi kuvamise näitamine.

Eelnev jutt või panna su mõtlema turunduslikult sisukate täname lehtede kasutamisele.

Google vahendite seadistamine vähem kui 40min

Arendaja küsib tihti 100 kuni 200 eurot selle eest, et Google vahendid saaks seadistatud. Vaata siit, kuidas kõik asjad ise TASUTA ära teha. Olen vähem kui 40 minuti sisse pakkinud tonni teadmisi. Google Analytics 4, Google Analytics Universal, Google Search Console ja Google Tag Manageri kontode loomine ning seadistamine. Vaata lähemalt siit...
 

_____________________
Photo via Visual hunt

Jaga artiklit sõbraga