Jaga artiklit sõbraga

tasuta veebinar

ChatGPT koolitus:
tulemused turunduses ja teeninduses

Vaata ChatGPT koolitust, kus õpid AI-rakendust oma töös kasutama. Kuidas ChatGPT aitab sisu kiiremini ja odavamalt luua ning vähendada turundus- ja teeninduskulusid, parandades samal ajal töö kvaliteeti? Kuidas tehisintellekt võib mõjutada peaga töötavate inimeste tulevikku? Vaata lähemalt...
 

Ma olen kindlalt veendunud, et ideed ei maksa midagi. Iga inimene võib tulla täiesti erakordsetele mõtetele ja kui need ellu rakendada, siis on tulemuseks miljonid. Ellu rakendada – see ongi võti. Enamus meist on tulnud mingi idee peale, võib-olla rääkinud sõbralegi, ja siis näinud seda mõne ajapärast kellegi teise poolt teostatuna poes müügil.

ariideed ideede loomine

Mul endalgi on aegajalt selline 1.0 tunne, et ma peaks oma ideid kiivalt varjama, sest äkki keegi varastab ära. Püüan sellest üle saada. Mul on ideid rohkem, kui ma elus jõuan ära teha. Lisaks sellele pakutakse mulle aegajalt erinevaid ideid/projekte ja küsitakse, kas tahan kaasa lüüa. Kõik ideed ei pruugi alati toimida, aga peamiseks takistuseks on siiski pealehakkamine ja piiratud ajaline ressurss. Panen siia valiku juhuslikke ideid, mis on mulle kuidagi pähe sattunud:

  • „Tavalise ostukorvi“ hinnavaatlus sait, mis võrdleb erinevaid jaekauplusi (Selver, Rimi, turg jne) – tehtud
  • Veebilemmik, kes elab blogides ja toitub külastustest, tulu reklaamist
  • Arvete ja igapäevase elu majandamine varakatel klientidel – klient suunab kõik oma kommulaanarved firmasse, mis tasub need ning esitab kuu lõpus kliendile arve (mille ta ka tasub :). Lisaks koduabiline (koristamine, pesu, majahoidmine, lapsed kooli/trenni)
  • (Oma) fotode müümine suurte plakatitena, kasutades trükkimise ja saatmise teenust (USA, euroopa)
  • Sushi kiirtoidu restoran ja müük poodides – sushi on liiga kallis (bränd, kett, automatiseerimine) – tehtud, kui ma selle artikli esimest korda ligi 15 aastat tagasi kirjutasin, siis ei olnud odavat supermarketi sushit veel olemas.
  • Eestikeelsete raamatute audioraamatuteks muutmine (Esialgu võib kasutada Out of copyright teoseid Tasuja, Kalevipoeg jne)
  • Tuua Taco Bell / Burger King / Subway Eestisse – poolenisti tehtud, Burger King ja Subway jõudsid Eestisse samuti 10 aastat pärast seda, kui see idee siia kirja sai.

Nüüd aga postituses pealkirjas mainitud 999 äriidee juurde. Need leiab siit: Hamster Burial Kits & 998 Other Business Ideas.

Mõni aeg tagasi kutsus Richard Veebimajutusest, mind arutlema teemal, kuidas alustada oma äriga kui raha veel liiga palju ei ole. Kokku sai materjal, mis võiks mõnele alustamisel abiks olla.

Veel 10 äriideed

Mõned mu ammu-ammu lisatud ideedest on tänaseks ära tehtud. Seetõttu lisan siia järgmised, mis võiks pea igale ühele jõukohased olla:

1. 2020 suurendas märkimisväärselt inimeste vastuvõtlikust online teenustele. Oma oskuste pakendamine ja müük e-kursusena. Kui sa oskad kududa, või oled osav puutöömees, siis pane selle põhjal kokku veebipõhine koolitus ja müü seda huvilistele.

2. Lemmikloomade pesemine – koertele ja kassidele meeldib põnevalt lõhnavates asjades püherdada. See on nende loomulik käitumine. Mõnedele omanikele ei meeldi selle probleemiga tegeleda. Lahenda see. See teenus võib käia koos lemmikute jalutamise ja hoidmisega.

3. Autohooldamine – autot on vaja remontida, pesta, sisupuhastust teha, rehve vahetada, ülevaatusel käia. Kõik see võtab inimestel aega. Tee seda nende eest, kes ise ei viitsi, säästa aega ja esita neile pärast arve.

4. Müü välismaalastele giiditeenust ja matku erinevatesse Eesti paikadesse. Reisimisel on alati küsimus, kuhu minna ja mida teha, et äge oleks. Lahenda see probleem. Organiseeri transport leia kohad, koosta programm. Tule Googles välja otsinguga „top things to do in Estonia“. Müü päeva kaupa ja gruppidele. Kalastamine, kõrtsituur jne. Pileteid tuuridele võid müüa läbi Fienta. Ettevalmistustega saad tegeleda seni kuni koroona taandub ja turism taastuma hakkab.

5. Vahenda eelnevalt kirjeldatud välismaalastele suveniire, mis on põnevad ja haruldased, mitte merevaik ja matrjoškad.

6. Vanakraami kogumine ja müümine. Mul on laotäis asju. See maksab mulle üle 100 euro kuus. Ei ole aega tegeleda. Kogu inimestelt neile kasutuks muutunud asju, tee need rahaks ja jaga tulu. Sellest on telekas terve ports reality TV saateid.

7. Tee mobiiliäpp, mis muudab kasutajale tema südamelöögid kuuldavaks. See aitab meeleolu reguleerida ja spordis tulemusi saavutada. Müü läbi Google Play ja AppStore või rahasta reklaamidega. Mul on seda vaja, teen esimese ostu.

8. Leia toitumisnišš, mida ei ole lihtne reisimisel jälgida (näiteks paleo või 4hb). Tee kaua säilivad pakendatud eined, mida saab reisides kaasa võtta.

9. Tee pagas, mida saab lennuki salongi kaasa võtta ja mille kaal jääb alla 1000 grammi. Mõtle Ikea sinine kott, millel on mingit sorti tugevdused ja pehmendused.

10. Hakka õppima mingit valdkonda, mida väga paljud tahavad omandada. Anna oma õppimise protsessist pidevat ülevaadet läbi blogi, Youtube ja muude oluliste kanalite. Müü reklaami ja valdkonnaga seotud tooteid ning teenuseid, kasuta affiliate võimalusi.

Nende mõtete peale läks 12 minutit. See ei ole keeruline. Aga nagu eelnevalt mainitud, siis ideed ei olegi keerulised, nende elluviimine eraldab terad sõkaldest.
Võibolla sulle tunduvad need ideed täiesti mõttetud? Selleks, et saada häid ideid on vaja genereerida terve prots mõttetuid ideid.

Ideede genereerimine ja aju arendamine

James Altucher on kirjutanud protsessist, millega tema oma aju paremini tööle saab ja ajapikku ideede genereerimise masinaks muutub (The Ultimate Guide for Becoming an Idea Machine). Selleks on vaja järjepidevust ja 15 kuni 20 minutit aega iga päev.

  1. Võta endale ette paberileht, Word või mobiilirakendus, milles saad märkmeid teha.
  2. Vali teema, millele hakkad ideid genereerima.
  3. Kirjuta 10 ideed antud teemal, koos ühe või mõne lausega, mis avab idee tausta.
  4. Valmis!

Mida aju treenimise juures silmas pidada:

  • Võid teha rohkem kui 10, aga mitte kunagi vähem!
  • Ei ole tähtis, mis ideid sa genereerid. Esimesel päeval võid genereerida ideid, mis teemadel järgmistel päevadel ideid genereerida.
  • Ideede kvaliteedil ei ole tähtsust, see muutub ajaga paremaks. Aga olenemata sellest kui heaks su ideed ka muutuvad olene su enda arvamus nendest peamiselt su enesehinnangust.
  • Ajakulu on 20 minutit. Ei jäta ühtegi päeva vahele!
  • Selle harjumuse kinnistamiseks on vaja 60 kuni 80 päeva järjepidevalt harjutust korrata. Pärast seda muutub tegevus juba automaatseks.
  • Kui sa oled ideede genereerimisega hoo sisse saanud, siis võid võtta ette juba keerulisemad teemad. Klientide probleemidele lahenduste leidmine. Võta üks klient ja genereeri talle ideid viis päeva järjest.
  • Võta ette oma elu ja genereeri ideid, kuidas seda paremaks muuta 14 päeva järjest.
  • Ideed võivad olla täiesti absurdsed. Aga… neid peab olema vähemalt 10.

sisuturundus sagedus

Järjepidevuse tagamiseks võta endale kalender ja tee iga päev pärast ideede genereerimist sinna suur punane rist. Eesmärk on lihtsalt tagada see, et ahel ei katkeks. Seda protsessi järgides genereerid sa aastas 3650 ideed. Mõned neist on ilgelt vinged. Aga mis veel olulisem, sa oled muutnud oma aju kiiremaks ja paremaks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kui sa tahad mõnd oma erakordselt head ideed maha müüa, siis tee plaan, kuidas seda teostada, otsi inimesed, kes seda teostama hakkavad, ja müü idee selliselt pakendatuna maha.

Vaata ka Veebimajutuse artiklit, kuidas äri alustamine lihtamalt minna võiks.

Panen siia 30-päeva välja kutse. Tee järgmised 30 päeva iga päev 10 ideed ja aegajalt mõtle ideid ka ideede rakendamisele. Vaatame, mis 30 päeva pärastu tulemused on.

_____________________
Pilt designed by Freepik

Jaga artiklit sõbraga