Jaga artiklit sõbraga

tasuta veebinar

ChatGPT koolitus:
tulemused turunduses ja teeninduses

Vaata ChatGPT koolitust, kus õpid AI-rakendust oma töös kasutama. Kuidas ChatGPT aitab sisu kiiremini ja odavamalt luua ning vähendada turundus- ja teeninduskulusid, parandades samal ajal töö kvaliteeti? Kuidas tehisintellekt võib mõjutada peaga töötavate inimeste tulevikku? Vaata lähemalt...
 

facebooki-kampaania-rinnav2hi-vastaseks-v6itluseks

Vahepeal on hea vaadata, kuidas välismaal asju tehakse ja sellest õppida. Kogusin turundajatele inspiratsiooniks ja ideede ammutamiseks kokku 11 originaalset Facebooki kampaaniat.

Uuri nad läbi (võtab umbes 15 min) ja on üsna reaalne, et mõni teie järgmine kampaania on saanud alguse just sellest postitusest.

Näited on enamasti USAst, aga ka Lätist, Tuneesiast ja Iisraelist.

1. AirBalticu FanDay

airbaltic fanday

Iga nädal on fännipäev, kus AirBalticu fännid saavad hääletada 3 sihtkoha vahel. Kõige rohkem hääli saanud sihtkohta pakub AirBaltic suure soodukaga reise.

Kuna Facebookis on fännide interaktiivsus (like’d, kommentaarid jne) väga olulised, siis on FanDay kontseptsioon väga hea, kuna iga nädal on vähemalt 1 kord fännidel põhjust lehte külastada. Selle kontseptsiooni teeb magusamaks veel teadmine, et firmasid fännatakse Facebookis eelkõige ikka eridiilide ja nänni pärast.

2. AXE deodorandi kampaania

axe facebook naised

Tuneesia meestel on tavaks saanud hoobelda, et kui palju naisi neil on. Sestap tegi AXE oma deodorandi promomiseks Facebooki Applicationi, kus Tuneesia mehed said oma sõbralistile näidata, et nad on suhtes kuni 206 naisega.

Otse loomulikult ei piirdunud kampaania Tuneesiaga ja hakkas mitteplaneeritult levima üle maailma ja tekitas AXE-ile veelgi suuremat levi.

Ilmselgelt polnud tegu lihtsalt laheda Facebooki app-iga, vaid AXE oli selle ka kenasti ära brändinud ja nende bränd käis läbi kümnete kui mitte sadade tuhandete peade.

3. New Belgium Brewery turundab õlut koerte abiga

koer facebook beer

Lae üles pilt oma koerast ja võida koertega seotud auhindu. Pealtnäha ju täiesti tavaline Facebooki kampaania ja tundub isegi aegunud. Eriliseks teeb selle õllefirma kampaania aga see, et iga osaleja pealt annetas New Belgium Brewery 1 dollari heategevusele (Humane Society of the U.S).

Seega miks mitte ei võiks mõni Eesti firma Facebookis turundades vajutada lisaks “Tahan nänni” nupule ka “Teen heategevust” nupule ja aidata seeläbi hädasolijaid ja samas saavutada suuremat levi.

4. GaGaVille

GagaVille-Lady-Gaga-FarmVille-Facebook-Campaign

Oled kuulnud Facebooki mängust FarmVille? See on maailma üks levinumaid sotsiaalseid mänge. Popstaar Lady GaGa maksis pappi ja tegi oma mängu GaGaVille, et tutvustada oma uut albumit. 

Mäng tekitas tõelist kõmu ja ilmselt tõi ka Lady GaGa-le palju kasu.

Eesti turundajal on ilmselt midagi sarnast üsna keeruline teha, aga inspiratsiooni “kastist väljaspool” mõtlemiseks annab GaGaVille küll.

5. Veregrupid Facebooki gruppidena

Väga keeruline probleem sai kerge lahenduse ja nüüd, kui on kiirelt vaja mõne inimelu päästmiseks doonorverd saavad Iisraeli arstid minna Facebooki, kus inimesed on juba eelnevalt enda veregrupi Facebooki grupiga liitunud ja paluda kiiret abi.

Võimas ja miks mitte Eestiski see ära teha ja inimelusid päästa? Kui see idee pakkus sulle huvi, siis olen omalt poolt nõus ka vähesel või suuremal määral kaasa lööma. Kirjuta email (annes@dreamgrow.ee) ja teeme ära!

6. SAS – Grab A Trip To Paris

Kuigi see kampaania oli Facebooki reeglite vastane ja pandi kinni, oli see siiski SAS-i jaoks väga edukas. Siia postituse pääses ta selle tõttu, et saaksite inspiratsiooni, kuidas Facebookis on võimalik teistmoodi ehk “kastist väljas” kampaaniaid teha. Vaata videot ja näed nende geniaalset lahendust, mis tekitas korralikult buzzi ehk kõmu.

PS. Huvitav on see, et isegi hiiglaslik lennufirma SAS ja nende reklaamiagentuur ei tunne Facebookis turundamise reegleid ja investeerivad tohutult pappi kampaaniasse, mis tegelikult on keelatud ja ilmselt pannakse Facebooki poolt kinni. Seega sotsmeedia turunduse rong pole mitte juba ammu väljunud, vaid alles jaama jõudmas. ;)

7. Mata mees Skittlesi kommide alla

skittles

Väga lihtne kontsept. Tehti Facebooki app, kus kõmulise mainega mees on suures purgis ja iga uus fänn paneb hunniku Skittlesi komme purki juurde. Kõike on loomulikult võimalik LIVE pildis jälgida.

Midagi sarnast pole Eestis tehtud ja kindlasti saaks seda ideed omajagu copyda. Tuli just pähe hullumeelne idee, mis näeks ette, et iga LIKE/MEELDIB vajutus lisab midagi juurde suurde purki, kus seisab Anu Saagim. Kõmu ja massivne meediakajastus garanteeritud.

PS. Kas mees suri ära? Ilmselt mitte, aga igatahes ta ära maeti kommide alla ja ilmselt pärast päästeti valla. Google selle kohta infot väga täpselt ei jaganud. Kes aru sai, siis selline info mitte jagamine tekitab ju päris kõvasti kõmu. Me tahame ju teada!

8. Kuidas suunata tähelepanu rinnavähi vastasele võitlusele?

Breast-Cancer-AwarenessKindlasti kõik Facebooki kasutajad mäletavad, kui nende naissõbrad hakkasid Facebookis kirjutama, et kus neile meeldib seda teha. Lollilegi selge, et tegemist oli ei millegi muuga, kui tähelepanu suunamisega rinnavähi vastasele võitlusele. Kampaania muutus üle maailma väga viraliks ja kindlasti täitis oma eesmärgi.

Idee on iseenesest väga lihtne – naised pidid kirjutama, kus neile meeldib oma käekotti hoida. Lumepall pandi veerema trobikonna naiste poolt läbi privaatsõnumite ja lõpuks levis see üle maailma. Kavalalt kasutades saab seda ideed ka mõni Eesti turundushai ära kasutada.

9. Saada oma kurvale sõbrale tasuta jäätist

Yellow poekett tahtis tutvustada oma uut lõbujanulist toodete seeriat. Selle tarbeks tehti spetsiaalne Facebooki App, mis esmalt skännib läbi Sinu sõprade seinad ja otsib negatiivseid sõnu ja fraase nagu “olen kurb”, “õnnetu”, “masendunud”, “:(” jne.

Teiseks saad listi oma kõige kurvematest sõpradest.

Kolmandaks saad nende tuju rõõmsaks teha, saates neile tasuta jäätist!

Kampaania oli Iisrealis vägagi edukas ja 2 nädalaga kasutas app’i 50 000 inimest ja mõistagi tekitas see ka hulgaliselt kõmu.

10. Jaga pappi ja fännid on rõõmsad – Jack In The Box

JackInTheBoxRichFan

Kiirtoidukett Jack In The Box pani oma maskotti Jacki kujutletavasse purki ja iga kord, kui keegi hakkas fänniks kukkus purki juurde 5 senti. Kuu aega hiljem sai loosi tahtel kogu raha endale 1 suvaline fänn.

Kokku koguti 11 500 USD ja mõistetavasti hulganisti uusi fänne ja tekitati ohtralt kõmu.

11. Corona Light – The Most Liked Light Beer In America

CoronaLightFacebook

Corona Light’i eelmise aasta reklaamikampaaniate peaeesmärk oli saada kõige meeldivamaks kergeks õluks Ameerikas (“The Most Liked Light Beer In America”). Olulist rolli mängis kampaanias Facebook.

Nimelt paigaldas Corona New York Times Square’ile suure digitaalse reklaamtahvli, kuhu kuvati korraks iga uue fänni pilt. Isegi selle postituse autor on Times Square’i reklaamil olnud.

Kahtlematult oli tegemist millegi enneolematuga ja kampaania hakkas suusõnaliselt levima ja muutus väga viraliks. Tulemuseks palju uusi fänne ja ilmselgelt muutusid fännid vähemalt mõneks ajaks palju aktiivsemaks.

Vabaduse väljakule digitaalne reklaamtahvel püsti?

Miks mitte? Seda ideed pole veel Eestis ära teostatud ja minu turundaja instinkt ütleb, et see tekitaks päris palju kõmu ja oleks väga efektiivne reklaam.


Kas said oma doosi inspiratsiooni kätte? Milline oli Sinu lemmik? Kas tead veel ägedaid Facebooki kampaaniaid, mis siin jäid mainimata?

Kui Sulle meeldis see postitus, soovitame Sul lugeda ka neid postitusi:
10 põhjust, miks firmadel tasub sotsiaalmeediat kasutada
15 peab-nägema interaktiivset reklaami Youtube’is
Facebooki mõõtude, suuruste & arvude spikker

Image credits: Breast Cancer Awareness

Jaga artiklit sõbraga