Jaga artiklit sõbraga

tasuta veebinar

ChatGPT koolitus:
tulemused turunduses ja teeninduses

Vaata ChatGPT koolitust, kus õpid AI-rakendust oma töös kasutama. Kuidas ChatGPT aitab sisu kiiremini ja odavamalt luua ning vähendada turundus- ja teeninduskulusid, parandades samal ajal töö kvaliteeti? Kuidas tehisintellekt võib mõjutada peaga töötavate inimeste tulevikku? Vaata lähemalt...
 

Kodulehe optimeerimine on oluline, sest otsingumootorid toovad veebilehele tihti üle poole liiklusest.

Kodulehe optimeerimine otsingumootoritele on valdkond, kus näeme pidevalt samu vigu. Kodulehe optimeerimine on jätkuvalt kõige tulemuslikum turundustegevus veebis. Kodulehe optimeerimine töötab kahel moel. Kui sa midagi valmis teed, siis see sisu tükk hakkab ajas väärtust koguma. Oma positsioone kaotad ainult siis, kui konkurent näeb vaeva, et sinust parem olla.

kodulehe optimeerimine enamlevinud vead

Uuri lähemalt meie kodulehe SEO teenust.

Kuidas saada Googles esimeseks? Kodulehe optimeerimine ei ole keeruline, toon siin välja SEO vead, mis enim silma jäävad ja takistavad Googles esimeseks saamist:

1. Su lehel pole sisu

Kui su lehel pole materjali, mis vastaks otsija küsimustele, siis pole ka muudel SEO-tegevustel väga mõtet.

Ma saan tihti päringuid ettevõtetelt, kes tahavad, et nende veebid tuleksid oma valdkonnas Googles esimesena välja. Samas nende veebid on tühjad lehed.

Ühe viimatise päringu puhul, kus veeb tundus eriti kõle, otsustasin vaadata, kui palju seal kokku sisu on. Selles veebis oli 1350 sõna teksti.

Kogu veebileht!

Vormid, kontaktid, telefoninumbrid, inimeste nimed. Kõik kokku 1350 sõna teksti.

Ma tean üht nende konkurenti, kelle veebis on alamlehti ligi 1000.

Näiteks selle artikli sisumaht on ca 2000 sõna.

SEO ei ole midagi, mida lihtsalt ära teha. Googles esimeseks tulemine on protsess, mille saab siduda oma veebilehe sisuloomisega nii, et see ei muuda töömahtu märkimisväärselt suuremaks. Panin pikemalt kirja, mis ühekordsed tegevused ei too äris tulemusi.

Sisu ei ole vaja sellepärast, et kuri SEO-onu ütleb. Sisu on vaja selleks, et rahuldada kasutaja ootusi. Ta tuli ju midagi uurima, ta on su potentsiaalne klient, kas sa arvad, et su kolmelauseline teenusekirjeldus paneb ta sinuga ühendust võtma?

Sisu ei pea olema pikk. Sisu peab olema piisav, et veenda potentsiaalset klienti ühenduma või tehingut sooritama. Lisaks piisavalt, et sa oma konkurentide seast Googlele silma paistaksid.

Kas sinu lehel on hea vastus sellele, mida kasutaja otsis?

Kui jah, siis on mõtet ka järgmiste punktidega tegeleda.

Tänaseks on sisu loomisele tekkinud abivahendid, mis muudavad elu lihtsamaks ka neil, kes üldse kirjutada ei taha. Vaata siit lähemalt, kuidas ChatGPT aitab luua tootekirjeldusi ja artikleid.

2. Tiitlis ei ole kasutatud märksõna

Tiitel on Google jaoks üks olulisemaid signaale lehe teema mõistmisel. Tiitlid nagu “Avaleht”, “Tooted” ja “Meist” ei aita sul kuidagi oma veebilehe positsiooni parandada. Samuti ei ole enamus firmade bränd piisavalt tugev, et seda ülemäära tiitlis rõhutada. Kirjuta tiitel nii, et see algaks konkreetse lehe olulisema märksõnaga. Hea mall, millest juhinduda on:

<Lehe märksõna> mingi lisatekst – Firma

Seda valemit kasutades pea silmas, et tiitli pikkus peaks jääma vahemikku 50 kuni 65 tähemärki. Kui tahad täpsemalt tiitli pikkust tuunida, siis on abi sellisest vahendist nagu serpsim.com. “Mingi lisatekst” võiks sisaldada sinu pakutavat väärtust oma kliendile.

Keerukamate keskkondade puhul võid kasutada tiitlisse ka kategooriate nimesid. Näiteks <Toote nimi>, <Kategooria> – <Firma> annab tulemuseks „Must diivan Paul, Nahkdiivanid – Diivanipood.ee“.

Mõned SEO vead on teistest tähtsamad, tiitel on väga oluline ja selle parandamine ei ole keeruline. Pea meeles, et see on Googles otsingutulemuse pealkiri ja mõjutab kõige rohkem seda, kas inimene klikib su tulemusel või mitte.

SEO märksõnade analüüs Ubersuggest

Ubersuggest on kodulehe SEO vahend, mis aitab teostada märksõnade analüüsi. Andmed pärinevad Google Adsist ja sellele on lisatud lehe orgaanilise optimeerimise raskust hindav mõõdik. Samuti annab Ubersuggest võimaluse kiiresti analüüsida vajaliku märksõna otsingutulemusi.

Kodulehe optimeerimine otsingumootoritele anna pikaajalisi tulemusi ja aitab kaasa müügi kasvule. Esimese asjana peaksid kõrvaldama SEO vead, mis takistavad tulemuste saamist, vaata lähemalt SEO koolitus.

kodulehe optimeerimine serpsim

3. Tiitlis on märksõna kasutatud üleliia palju

Korrates tiitlis liigselt ühte märksõna, vähendab see tegelikult relevantsust otsingumootorite silmis. Mõistlik oleks kasutada ühte märksõna ühe korra. Kui lauseehitus nõuab, siis kuni kaks korda, aga üle selle ei tasuks minna. Sa ju ei arva, et Google pole selle peale tulnud, et nii võidakse otsingtulemusi spämmida.

Seda viga ei ole raske vältida. Lihtsalt ära kirjuta tiitlisse sama sõna rohkem kui kaks korda. Kui su veebileht genereerib ise tiitleid, siis tuleb jälgida, et reeglid välistaksid liigse märksõnade kasutamise. Eelmise näite puhul on veebilehe optimeerimine üle võlli läinud, kui kirjutad nii „Must nahkdiivan Paul, Nahkdiivanid – Nahkdiivanid“

Kui sa tiitlis liiga palju spämmid, siis kirjutab Google su otsingutulemusele ise uue tiitli.

SEO: Tasuta kodulehe optimeerimise e-raamat

Kodulehe optimeerimine: tasuta SEO raamat. Tahad oma veebilehte Google otsingu esimesel positsioonil näha? Tõmba omale ülevaatlik e-raamat kodulehe optimeerimise tehnilistest elementidest. Vaata lähemalt...
 

4. Liiga suur märksõnatihedus lehel

Kasutades ühte märksõna igas lauses ja lingis, ei tõsta sa märksõna olulisust lehel. Sihitava märksõna kasutamise sagedus võiks jääda 1-3% piiridesse. Igasugune sõnade üle kasutamine on lihtsalt tuvastatav ja ei maksa loota, et sellega Googles esimeseks pääsed.

Samas on olemas juhud, kui suur märksõnade esinemise tihedus on vältimatu. Saematerjali hinnakiri võib sisaldada sadu kordi sõna „põrandalaud“. Sellisel juhul on suur märksõnatihedus andestatav ja ei ole vaja sõnale „põrandalaud“ sünonüüme mõtlema.

Märksõnatiheduse pärast ei ole vaja väga muretseda. Peamine on ikkagi loodud materjali sobivus lehe külastajale. Kui inimene viibib lehel kaua on see Googlele signaaliks, et tegemist on antud otsingu vastuseks hästi sobiva lehega.

5. Liiga väike märksõnatihedus lehel

Liiga vähene märksõnade esinemine lehel. See võib isegi suurem probleem olla. Kui sa ei kasuta oma lehel kordagi seda sõna, millega potentsiaalsed kliendid sind otsivad, siis pole häid tulemusi loota.

Olen näinud juhte, kus suurte brändide tuntud keskkonnad ei tule mingi teemaga välja, sest nad ei ole oma toote- või teenusekirjeldustes kasutanud neid sõnu, mida inimesed otsivad.

Ära sina seda viga tee. Kasuta iga 100 sõna kohta vähemalt korra antud veebilehe tähtsaimat märksõna.

6. Veebiaadressis puudub oluline märksõna

Iga lehe aadressis tuleb kasutada selle lehega seotud märksõnu. Aadressid ei peaks olema liiga pikad seega on mõistlik piirduda kuni 6 sõnaga (50 tähemärki). Eemaldada tuleks kõik ase- ja sidesõnad: “ja”, “et”, “ning”.

Kui sul nüüd tekkis mõte, et võiks kõik oma veebilehe aadressid märksõnatihedaks kirjutada, siis veendu, et sa tead, mis asi on 301 redirect. Lihtsalt niisama aadresse muutes teed enamasti rohkem kahju kui kasu.

Nahkdiivani näitega jätkates on ideaalseks tootelehe aadressiks diivanipood.ee/nahkdiivanid-paul.

Hea valem veebiaadressi loomiseks on järgmine:

  • Sisaldab lehe peamist märksõna
  • Nii lühike kui võimalik
  • Vältida numbreid ja imelikke märke

Ära tee nii:

https://www.abcd.ee/tooted/aiamajauksed/aiamajauste-mudelivalik/#/64/12298/~/~/~/~/~/~/59739

Tee nii

https://www.abcd.ee/aiamajauksed

2020 aasta jaanuaris muutusid otsingutulemused Googles selliselt, et kõige esimeseks infokilluks ongi lehe aadress. Seega muutus inimloetav veebiaadress veelgi tähtsamaks optimeerimise elemendiks.

seo aadress

Ettevaatust! Ära hakka kohe oma veebiaadresse muutma. Kogu sinu optimeerimistööga saavutatud väärtus on aadressi ehk URLi küljes.

Kui sa tahad aadresse muuta, siis veendu, et suunad vana aadressi 301 redirect meetodiga uuele aadressile nagu kirjeldatud järgmises punktis.

Kui teised SEO vead on võimalik lihtsasti korrastada, siis aadresside muutmine võib probleeme tekitada.

7. Sa ei kasuta uuenduste puhul 301 suunamist

301 suunamine aitab otsingumootorirobotitel mõista, kui lehe aadress on muutunud ja võimaldab uut aadressi kiiremini indekseerida. Kui sa muudad lehe aadressi, siis sa sisuliselt kustutad ühe lehe ja lood uuel aadressil sama sisuga uue lehe. Kõik viited, mis viitavad vanale lehele lähevad nüüd musta auku ja sellega kaotad olulisel määral väärtust otsingumootorite silmis.

Iga kord, kui lehe aadress muutub tuleb luua suunamine (301 redirect):

Vana veebilehe aadress >301> uus veebilehe aadress
https://www.minuveeb.ee/tooted >301> https://www.minuveeb.ee/mutrid-poldid

WordPressi kasutajatel on selleks käepärane plugin nimega Redirection, mis teeb suure osa tööst ise automaatselt ära. Selle postituse vana versioon asus aadressil https://www.dreamgrow.ee/394-10-enim-tehtavat-seo-viga/ Kui sa sellel klikid, siis see suunatakse 301 redirectiga siia tagasi.

Google väidab, et 301 suunamisega läheb edasi kogu veebilehe väärtus ja mingit muutust otsingutulemustes ei tohiks juhtuda. Siiski soovitan olla erakordselt ettevaatlik aadresside muutmisel suures ulatuses. Näiteks suuremate lehtede uuendamisel olen tihti näinud külastuste langust Googlest, mis on suurem kui 25%.

Siin on näide, kuidas lehe aadresside muutmine tekitas üle 70% languse.

seo probleemid

8. Pealkirjade vale kasutamine

Ühel lehel peaks alati olema ainult üks <h1> tag ehk kõige olulisem lause (pealkiri). Enamasti võiks tiitel ja H1 pealkiri olla samasugused.

Enamasti ei peaks turundaja end vaevama tagide arvu ja kasutamise pärast. Aga on tulnud ette juhuseid, kus arendaja pole sisuhaldustarkvara korrektselt seadistanud ja pealkirja märgendust (H1, H2, H3 jne) kasutatakse täiselt juhuslikult.

Kasuta pealkirjades ja vahepealkirjades lehe olulisemaid märksõnu. Vahepealkirjade kasutamine aitab sul ka sisuteksti loetavamaks muuta.

Siin näide selle artikli peamisetest vahepealkrijadest

h1 alapealkirjad

9. Lehel puudub unikaalne meta kirjeldus

Igal lehel peab olema unikaalne meta kirjeldus (meta description). Otsingumootorites kuvatav meta kirjelduse pikkus on 130 kuni 160 tähemärki. Meta kirjeldus tuleb kirjutada nii, et see paneks otsingumootori kasutaja tulemusel klikkima. See peab olema võimalikult asjakohane ja ütlema otsijale, et just see on õige tulemus. Hea kirjeldus aitab tuua rohkem külastajaid lehele, suurendab klikkimise protsenti otsingutulemustes ja läbi selle paraneb ka positsioon. Näidis hea meta kirjelduse loomiseks:

<Lehe olulisim märksõna> tekst, mis paneb tulemusel klikkima ja on piisavalt pikk, et täita 130 kuni 143 tähemärki. Kirjeldus peaks sisaldama üleskutset

Selle malli puhul on oluline see, et kui lisatekst piisavalt läbi mõelda, siis saab seda kasutada kõigil alamlehtedel ja unikaalsus tuleneb alguses olevast märksõnast. Nii toimib veebilehe optimeerimine ka 10000 tootega e-poe meta kirjelduste puhul. (See siin on siselink postitusele meta kirjelduste kohta).

seo vead meta kirjeldus

10. Kasuta alamkatalooge mitte alamdomeene

Kui pead looma mingi eraldiseisva keskkonna, siis selle jaoks kasuta alamkatalooge. E-pood pane kataloogi minuveeb.ee/pood mitte pood.minuveeb.ee. Sajad eksperdid üle maailma on selle üle piike murdnud ja täna on konsensus kataloogide poolel.

Vähe sellest, et kodulehe optimeerimine selle all kannatab, paljud inimesed ei saa aru, et see on veebi aadress. Tihti küsitaks „Kas www ka?“ Kui sa meeltesegaduse hoos oled ikkagi teinud kolmanda taseme domeeniga lahenduse, siis veendu, et inimesed saavad selle ka www puhul kätte ehk www.pood.firma.ee suunab 301 koodiga aadressile pood.firma.ee.

11. Kodulehe optimeerimine: pildid

Piltidel puuduvad alt kirjeldused või on märksõnadega üle pingutatud. Igal pildil tuleb kasutada alt kirjeldust. Kirjeldus peab olema unikaalne ja sisaldama olulist infot pildi kohta. Samuti on oluline kasutada kirjelduses märksõna, kuid mitte üleliia palju.

Pildifaili nimi peaks olema samuti optimeeritud. WordPressi kasutajatel teeb see elu lihtsamaks, sest pildi üles laadimisel võtab WordPress automaatselt kirjelduseks pildifaili nime. Hästi optimeeritud pildi kood näeb välja järgmine:

<img src=“mutrid-poldid.jpg“ alt=“Mutrid ja poldid“   …  muud parameetrid …>

Lisaks pildi nimele ja alt-kirjeldusele peavad pildid olema optimeeritud ka suuruselt ja mõõtudelt.

Pildi suurus – seda mõõdetakse kilobaitides. Juhul kui sul on pildid megabaitides, siis oled juba valel teel. Pildifailis on andmed kokku pakitud. Sellest kui palju pakitakse oleneb pildi kvaliteet. Mida rohkem pakitud, seda väiksem fail, aga viletsam kvaliteet. Tahad paremat kvaliteeti, siis on fail suurem.

Teine viga, mida tehakse piltide puhul, on valed mõõdud. Pilt sinu veebis on esitatud mingi suurusega. Näiteks tootekataloogi pilt on lehel mõõdus 400×300 pikslit. Sage viga, mida tehakse on see, et võetakse hiiglaslik 4000×3000 pikslit pilt ja näidatakse seda sellel väiksel pinnal. See pilt laeb 100 korda aeglasemalt.

Pildid on enamasti kolmes formaadis:

  • Jpg – kasuta seda fotode jaoks. Logod ja täisvärvid võivad selles formaadis minna „karvaseks“.
  • Png – kasuta seda logode, ekraanipiltide ja muude suurte täisvärvis pindadega piltide jaoks. Fail on suurem kui jpg
  • Gif – kasutatakse peamiselt lühikeste animatsioonide esitamiseks.

Vaata põhjalki juhendit, kuidas käib piltide optimeerimine.

12. Puuduvad siselingid

Veebis olevad tekstid, tooted ja teenused tuleb oma vahel kokku linkida. Iga leht peaks viitama mõnele teisele lehele oma sisutekstist. Üks artikkel viitab teisele, toode viitab lisavarustusele, teenusel lehel on viide mainitud selle kasutamiseks sobivatele tingimustele jne. Lingid on Google jaoks peamised indikaatorid, mis on millega seotud.

Kasuta neid!

Kuidas siselinke teha?

Kui sa ei ole varem siselinkidega tegelenud, siis toimeta järgmiselt:

Võta lahti Google Search Console lehtede vaade ja reasta see külastuste arvu järgi.

Vali sellest raportist 10 suurema klikkide arvuga lehte, millel on ka sisu. Välja võid jätta näiteks kontaktilehe ja avalehe.

seo viga siselingid

Topp 10 seast välja jäävate lehtede hulgast vali 10 lehte, mis on sinu äri jaoks tähtsad näiteks toodete ja teenuste müügilehed.

Tee iga topp 10 lehe sisutekstist kaks linki kahele äriliselt vajalikule lehele.

Viita ärilised lehed omavahel sisutekstis kokku. Näiteks seotud tooted või teenused.

Selles artiklis, mida praegu loed, olen pannud siselingid punktidesse viis, seitse ja 12.

Näiteks siin on siselink ühele kardinasiinid teema spämmpostitusele, millega teen eksperimenti.

13. Sinu lehel puuduvad välised viited

Sagedasti ei taha turundajad oma keskkonnast kasutajaid välja lasta.

See on oluline viga lehe autoriteedi kasvatamisel. Google on seisukohal, et kaalukas materjal sisaldab viiteid allikatele.

Tõenäoliselt sa ei taha viidata konkurendi suurepärasele artiklile. Seega pead otsima neutraalsemat materjali, mille abil oma lehele väliseid viiteid tekitada. Mõned head alguspunktid selleks on:

  • Valdkonna teemadel avaldatud Vikipeedia artiklid, selle näide on käesoleva materjali esimeses lõigus.
  • Viited erialaorganisatsioonidele
  • Lingid olulistele seadustele või muudele regulatsioonidele

Väliste linkide puhul on oluline temaatiline seos. Kui sa ilusalongi lehelt viitad motospordi liidu lehele, siis see olulise allikana kirja ei lähe. Mõistlikum oleks viidata mõnele iluvaldkonna tähtsale lehele.

Selles postituses on välised viited lõikudes: sissejuhatus, 1, 2, 5 ja Yoast.

Linkide ehitamine on tähtis ka oma keskkonna suunal. Kui su lehele keegi ei viita, siis see Googles välja ei tule.

14. Puudub XML sitemap

XML sitemap on veebilehe sisukord robotitele. See aitab otsingurobotil lihtsamini leida muutunud lehti ja neid kiiremini indekseerida. Kuidas aru saada, kas sitemap.xml on olemas? Esmalt sisesta brauserisse aadress minuveeb.ee/robots.txt. Kui leiad sealt rea, mis sarnaneb nendega:

Sitemap: https://www.minuveeb.ee/sitemap_index.xml
Sitemap: https://www.minuveeb.ee/sitemap.xml
Sitemap: https://www.minuveeb.ee/sitemap_index.xml.gz
Sitemap: https://www.minuveeb.ee/sitemap.xml.gz

Kontrolliks sisesta ka see aadress brauserisse ja vaata, kas tuleb mingi tehniline sigrimigri ekraanile. Kui jah, siis on korras. Võimalik, et sul ei ole robots.txt faili serveris, siis proovi näidatud aadresse otse brauserisse sisestada. Kui selgub, et sitemap on puudu, siis palu veebimeistril see kohvipausi ajal korda teha.

Kui sa oled loonud oma veebi XML sisukorra, siis registreeri see kindlasti ka Google Search Console nimelises vahendis, et saada väärtuslikku infot oma veebilehe seisukorra kohta Google otsingus.

Kodulehe optimeerimine Yoast SEO vahendiga

WordPressi kasutajatel on SEO seadistamine suuremas osas võimalik ära teha Yoast SEO nimelise plugina abil (see on olemas ka Drupali jaoks). Pane see oma keskkonnale külge ja jälgi postituste ja lehtede juures kuvatavaid juhiseid. Kellele mingil põhjusel Yoast SEO ei meeldi, siis alternatiivina võib kasutada All in One SEO Pack või Rank Math pluginat.

Yoastiga optimeerimine ja „rohelised täpid“

Kõikide nende tööriistade kasutamisel tuleb aru saada, et tööriista kasutamine ei too sulle tulemusi.

Olen turundajatelt kuulnud palju sellist lauset, „Ma tegin kõik täpid Yoastis roheliseks, aga ikka Googles välja ei tule!“

Ma ise tihti ei teegi kõiki täppe roheliseks, sest mingites olukordades pole sel mõtet või Yoast ei saa aru, mida ma saavutada üritan.

Tulemusi toob see, et sa tead, mida teed ja tööriistad aitavad sul oma tegemistega lihtsamini hakkama saada. Kui Yoasti täppide roheliseks tegemine aitaks veebi Googles esimeseks, siis oleks kõik veebilehed Googles esimesed.

seo viga Yoast

SEO vahendid lihtsustavad su tööd. Vaata, millised tasuta SEO tööristad võiksid sulle abiks olla.

Märkus: On-page SEO kohta

Enamus artiklis toodud SEO võtteid nimetataks inglise keeles on-page SEOks, sest kogu töö toimub sinu veebilehel. Lehel toimuv tehniline optimeerimine on tänapäeval Google jaoks palju vähem tähtis kui varem.

Kõige tähtsam on sisu kvaliteet ja välised viited ja Google AI muutub üha taiplikumaks hea sisu tuvastamisel.

Samas mõned internetiturundajad arvavad, et on-page SEOl polegi enam tähtsust.

Nii see päris ei ole.

Teeme mõtteeksperimendi. Oletame, et meil on kaks võrdväärset sama sisumahuga artiklit sellest, kuidas valida oma majale katusekattematerjali. Mõlemad on Google masinas võrdse väärtusega lehed. Nende ainuke vahe on see, et ühel on on-page SEO tehtud „korralikult“ ja teisel mitte.

Mõlemad lehed ei saa Googles esimesed olla. Mina paneks panuse lehele, mis on tehniliselt korrektsemalt vormistatud.

Teine põhjus, miks ma pean on-page SEOd tähtsaks on asjaolu, et sellega tegelemine sunnib sind rohkem sisusse süvenema ja nii muudad ka sisumaterjali kvaliteetsemaks.

Kodulehe SEO optimeerimine on pidev töö

Kui sa lood oma veebilehe, siis see on alles algus 90% tööd tuleb teha selle sisu ja leitavusega. Kodulehe optimeerimine on selles osas tänuväärne, et kord tehtud töö püsib kaua. Positsioon langeb ainult siis, kui konkurent näeb vaeva, et sinust mööda trügida. Kui konkurent midagi ei tee, siis võivad su tulemused aastaid püsida. Vaata ka erinevaid rolle, mis on SEO optimeerimise puhul ettevõttes võimalikud. Ükski teine turundustegevus ei anna nii head tulemust levi saavutamiseks ja külaliste toomiseks oma keskkonda.

Kodulehe optimeerimine, SEO koolitus

SEO koolitus annab sulle teadmised, kuidas otsingumootorites paremaid tulemusi saavutada ja rohkem külastajaid lehele tuua. Kuidas selgitada välja, milliseid märksõnu sihtgrupp kasutab? Milliseid tehnilisi võtteid otsimootoritele optimeerimine sisaldab ja kuidas neid kasutada? Kodulehe optimeerimine otsingumootoritele annab pikaajalisi tulemusi ja aitab kaasa müügi kasvule. Vaata lähemalt: SEO koolitus
 

Jaga artiklit sõbraga